(untitled) (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Ushbu maqolada zamonaviy universitet o’quv muhitida talabalarning o’zini o’zi faollashtirishiga yordam beradigan kognitiv va motivatsion mexanizmlar o’rtasidagi murakkab o’zaro ta’sir ko’rib chiqiladi. O’z-o’zini faollashtirish, o’rganish xatti-harakatlarini avtonom boshlash va saqlab turish sifatida ta’riflanadi, akademik muvaffaqiyat va umrbod o’rganish qobiliyatining muhim omili hisoblanadi. O’z-o’zini aniqlash nazariyasi, kognitiv yuk nazariyasi va zamonaviy motivatsiya tadqiqotlariga tayanib, ushbu tadqiqot ichki psixologik jarayonlar va tashqi muhit omillari talabalarning o’zini o’zi boshqarish qobiliyatiga ta’sir qilish uchun qanday birlashishini o’rganadi. Natijalar shuni ko’rsatadiki, talabalarning o’zini o’zi faollashtirishini oshirishga qaratilgan ta’lim aralashuvlari bir vaqtning o’zida kognitiv ko’nikmalarni rivojlantirish, motivatsion muhitni optimallashtirish va avtonom o’rganishni osonlashtiradigan yoki cheklaydigan o’quv muhitining tarkibiy xususiyatlarini hal qilishi kerak.