(untitled) (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
So‘nggi o‘n yillikda kuzatilayotgan raqamli transformatsiya jarayonlari — sun’iy intellekt tizimlarining joriy etilishi, algoritmik boshqaruv, platforma iqtisodiyoti, masofaviy ish formatlari hamda raqamli ta’lim ekotizimlarining kengayishi — mehnat bozori strukturasi va funksional mexanizmlarini tizimli ravishda qayta tashkil etmoqda. Ushbu o‘zgarishlar nafaqat kasblar nomenklaturasini yangilamoqda, balki kasbiy rivojlanishning psixologik asoslarini ham tubdan transformatsiya qilmoqda. Zamonaviy mehnat muhiti barqarorlikdan ko‘ra moslashuvchanlikni, an’anaviy kompetensiyalardan ko‘ra metakompetensiyalarni ustuvor qadriyat sifatida ilgari surmoqda [1. 42 b.].