(untitled) (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Ushbu maqolada 1867–1917-yillarda Turkiston o‘lkasiga uyushtirilgan xorijiy ilmiy ekspeditsiyalar natijalarining zamonaviy ijtimoiy-gumanitar tadqiqotlar va amaliy sohalarga integratsiya qilish masalalari tahlil qilinadi. Maqolada ekspeditsiyalar davomida to‘plangan geografik, etnografik, kartografik va statistik ma’lumotlarning bugungi tarix, sotsiologiya, antropologiya, turizm va raqamli gumanitar fanlar rivojidagi ahamiyati ochib beriladi. Shuningdek, ushbu ilmiy merosni amaliyotga joriy etishdagi asosiy muammolar — arxiv materiallarining yopiq yoki kam foydalanilishi, tarjima muammolari, raqamlashtirish jarayonining sustligi hamda interdisiplinar tadqiqotlarning yetarli emasligi ko‘rsatib o‘tiladi. Maqolada Turkiston ilmiy ekspeditsiyalari materiallarini raqamlashtirish, GIS texnologiyalari asosida tarixiy xaritalar yaratish, xalqaro ilmiy bazalar tashkil etish, ta’lim va turizm sohalariga joriy etish bo‘yicha amaliy taklif va tavsiyalar beriladi. Tadqiqot ilmiy merosni zamonaviy fan va jamiyat ehtiyojlari bilan uyg‘unlashtirish zarurligini asoslaydi