(untitled) (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Mazkur maqolada kichik quvvatli quyosh energiyasi tizimlari uchun IoT texnologiyalariga asoslangan real vaqtli monitoring va adaptiv yuklama boshqaruv tizimini ishlab chiqish hamda uni amaliyotga joriy etish masalalari yoritilgan. Taklif etilgan tizim ESP32 mikrokontrolleri asosida qurilib, kuchlanish, tok, quvvat, harorat va yorug‘lik intensivligi kabi asosiy parametrlarni uzluksiz o‘lchash imkonini beradi. Olingan ma’lumotlar Wi-Fi orqali masofaviy serverga uzatiladi va foydalanuvchi interfeysi orqali tahlil qilinadi. Adaptiv boshqaruv algoritmi tashqi muhit sharoitlari o‘zgarishiga mos ravishda yuklamani optimallashtiradi va energiya yo‘qotishlarini kamaytiradi. Tajriba natijalari tizim energiya samaradorligini oshirish va kichik quvvatli quyosh qurilmalarining barqaror ishlashini ta’minlashda amaliy ahamiyatga ega ekanligini ko‘rsatdi.