(untitled) (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Mazkur maqola oliy ta’lim muassasalarida raqamli boshqaruv va axborot tizimlarining moliyaviy samaradorlikka ta’sirini tahlil qilishga bag‘ishlangan. Tadqiqotda ERP, MIS, BI va blockchain texnologiyalarining byudjet rejalashtirish, moliyaviy monitoring va natijaviylikka asoslangan moliyalashtirish (PBF) mexanizmlaridagi o‘rni o‘rganildi. Xalqaro tajriba tahlili raqamli boshqaruv tizimlari buxgalteriya jarayonlarini tezlashtirishi, byudjet xatoliklarini kamaytirishi va moliyaviy shaffoflikni oshirishini ko‘rsatdi. BI platformalari real vaqt rejimida tahlil va prognozlash imkonini yaratib, PBF indikatorlarini avtomatik va xolis baholashga xizmat qilishi aniqlandi. Raqamli integratsiya darajasi yuqori bo‘lgan mamlakatlarda moliyaviy tejamkorlik va audit samaradorligi sezilarli darajada oshgani kuzatildi. Tadqiqot natijalari O‘zbekiston oliy ta’lim tizimida yagona moliyaviy boshqaruv axborot tizimlarini joriy etish zaruratini asoslab beradi