(untitled) (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Ushbu maqolada barqaror rivojlanishda inson kapitalining tutgan o‘rni va uning boshqa kapital shakllari bilan o‘zaro aloqasi tahlil qilingan. Moliyaviy, tabiiy, ishlab chiqarish, ijtimoiy va inson kapitali barqarorlikni ta’minlovchi asosiy tarkibiy qismlar sifatida ko‘rib chiqiladi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, inson kapitaliga yo‘naltirilgan investitsiyalar ta’lim va sog‘liqni saqlash tizimlari orqali iqtisodiy o‘sishni jadallashtiradi, qashshoqlikni kamaytiradi va ijtimoiy farovonlikni oshiradi. Inson kapitali - bu har bir insonning bilimi, ko‘nikmalari, sog‘lig‘i va ijodiy salohiyatini o‘z ichiga olgan muhim iqtisodiy va ijtimoiy aktivdir. Zamonaviy iqtisodiyotda muvaffaqiyatga erishish uchun faqat moliyaviy kapitalga emas, balki inson kapitaliga sarmoya kiritish ham juda muhim ahamiyatga ega. Ushbu maqolada inson kapitaliga investitsiyalarni samarali optimallashtirish strategiyalarini ko‘rib chiqamiz