(untitled) (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Bugungi kunda aholi o‘rtasida onkologik kasalliklarni aniqlash holatlari ortib borayotgani ma’lum. Shunday kasalliklardan biri jigar saratonidir. Jigar saratoni dunyoda onkologik o‘lim ko‘rsatkichlari bo‘yicha yetakchi o‘rinlardan birini egallaydi. O‘zbekistonda jigar saratoni sog‘liqni saqlashning jiddiy muammosi bo‘lib qolmoqda.JSST ma’lumotlariga ko‘ra (2020-yil), ushbu kasallikdan o‘lim ko‘rsatkichi 1194 kishiga yetgan, bu mamlakatdagi umumiy o‘limning 0,74 foizini tashkil etadi. Bunda birlamchi saratonga qaraganda, boshqa a’zolardan tarqalgan ikkilamchi (metastatik) o‘smalar ko‘proq tashxis qilinadi.Asosiy xavf omillari sifatida virusli gepatit B va C, jigarning alkogol kasalligi, jigarning noalkogol yog‘ kasalligi (JNYAK), tsirroz va kantserogenlar ta’siri e’tirof etiladi. Shuningdek, ushbu patologiya rivojlanishida irsiy omillar va surunkali stress ham muhim ahamiyatga ega. Maqolada jigar saratonining birlamchi, ikkilamchi va uchlamchi profilaktikasiga zamonaviy yondashuvlar, shuningdek, erta tashxis qo‘yish va fanlararo hamkorlikning roli ko‘rib chiqiladi.