(untitled) (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Mazkur tezisda zamonaviy onkologiyada ayrim saraton kasalliklarining kelib chiqishida genetik va epigenetik omillarning o‘rni hamda ularning molekulyar mexanizmlari tahlil qilinadi. Tadqiqotda DNK mutatsiyalari, genlarning amplifikatsiyasi va delesiyalari, xromosomal qayta tuzilishlar kabi genetik o‘zgarishlar bilan bir qatorda DNK metillanishi, gistonnarning modifikatsiyasi va mikroRNKlar faoliyati kabi epigenetik jarayonlarning o‘sma rivojlanishidagi ahamiyati yoritiladi. Onkogenez jarayonida hujayra siklining nazorati buzilishi, apoptoz mexanizmlarining susayishi va signal uzatish yo‘llarining faollashuvi asosiy molekulyar omillar sifatida ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, genetik va epigenetik o‘zgarishlarning o‘zaro ta’siri natijasida hujayra proliferatsiyasining nazoratsiz kuchayishi va invaziv xususiyatlarning shakllanishi ilmiy jihatdan asoslanadi. Tadqiqot natijalari saraton kasalliklarini erta diagnostika qilish, individual yondashuv asosida davolash va maqsadli terapiya usullarini takomillashtirish uchun muhim nazariy asos bo‘lib xizmat qiladi