(untitled) (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Ushbu ishda Atrapahaxis spinosa L.o‘simligi yer ustki qismi tarkibidagi steroidlarni aniqlash va tahlil qilish maqsad qilindi. O‘simlik xomashyosidan eskstraksiya usuli orqali biologik faol moddalar ajratib olindi va yuqori samarali suyuqlik xromatografiyasi usuli yordamida o‘rganildi.Xromatografik tahlil natijasiga ko‘ra turkesteron va ekdisteron mavjudligi aniqlandi.Tadqiqot natijalari mazkur o‘simlikning farmakologik jihatdan qimmatli xomashyo sifatida istiqbolli ekanini tasdiqlaydi