(untitled) (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Mazkur tezisda ayrim flavonoidlarning jigar mitoxondriyalari tarkibidagi suksinatdegidrogenaza (SDH) fermenti faolligiga ta’siri o‘rganiladi. Suksinatdegidrogenaza hujayra nafas olish zanjirining muhim bo‘g‘ini bo‘lib, u trikarboksilat sikli va elektron tashish zanjirini bog‘lovchi asosiy ferment hisoblanadi. Tadqiqot davomida tabiiy manbalardan olingan flavonoidlarning mitoxondrial ferment tizimlariga modulyatorlik xususiyati, ularning antioksidant faolligi hamda energiya almashinuvidagi o‘rni tahlil qilinadi. Olingan natijalar flavonoidlarning oksidlovchi stress sharoitida jigar hujayralarining bioenergetik holatini yaxshilash yoki ferment faolligini boshqarishdagi potensial ahamiyatini ko‘rsatadi. Ushbu ilmiy ish metabolik buzilishlar va gepatoprotektiv vositalarni ishlab chiqishda muhim nazariy va amaliy ahamiyatga ega