(untitled) (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Ferula Sumbul o‘simligi efir moyining kimyoviy tarkibini o‘rganish efir moylarini standartlash, farmakologik faolligini baholash va xom ashyoning biokimyoviy xususiyatlarini klassifikatsiya qilishda muhim ahamiyatga ega. Ushbu ishda Ferula Sumbul efir moyi GC–MS usuli yordamida tahlil qilinib, uning kimyoviy tarkibi asosida xemotip (fenotip) xususiyatlari aniqlandi. Tahlil natijasida efir moy tarkibida 49 ta komponent aniqlanib, asosiy komponentlar sifatida 1S-α-pinen (23.36%), β-pinen (20.60%), (E)-longipinen (12.48%), β-mirsen (7.67%) va sis-sabinen (5.23%) belgilandi. Olingan natijalar Ferula Sumbul efir moyining α-pinen–β-pinen dominant monoterpenli xemotipga mansubligini ko‘rsatdi.