(untitled) (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Mazkur tadqiqot ishida mahalliy xomashyolar asosida tayyorlangan surkov kompozitning fizik-kimyoviy hamda tribologik xossalari o‘rganildi. Kompozit tarkibiga modifikatsiyalangan o‘simlik moyi bog‘lovchi sifatida, grafit, bentonit va kaolin mineral to‘ldiruvchilar sifatida kiritildi. Zichlik, qovushqoqlik, penetratsiya, tomchilanma harorati, rentgen-difraksion tahlil (XRD), infraqizil spektroskopiya (FTIR), termogravimetrik tahlil (TGA) hamda tribologik sinovlar asosida kompozitning ekspluatatsion ko‘rsatkichlari baholandi. Natijalar mahalliy xomashyo asosidagi kompozitning yuqori termik barqarorlik va past ishqalanish koeffitsiyentiga ega ekanligini ko‘rsatd