(untitled) (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Ushbu maqolada Farg’ona vodiysi va O’zbekistonning boshqa mintaqalarida oq laylakning (Ciconia ciconia) tarqalishi, ekologik holati va populyatsiya dinamikasi tahlil qilinadi. Oq laylaklarning tabiiy yashash muhiti, oziq-ovqat manbalari va migratsiya yo’llari o’rganildi. Tadqiqotda turlarning kamayishiga olib keladigan antropogen va tabiiy omillar, masalan, yashash muhitining qisqarishi, elektr uzatish tarmoqlari, pestitsidlarga ta’sir qilish, suv resurslarining kamayishi, oziq-ovqat ta’minotining kamayishi va iqlim o’zgarishi tahlil qilindi. Maqolada oq laylak populyatsiyasini saqlash va tiklash bo’yicha ilmiy asoslangan takliflar ishlab chiqilgan. Natijalar shuni ko’rsatadiki, oq laylak O’zbekistonning biologik xilma-xilligida muhim o’rin tutadigan bioindikator qush bo’lib, uning soni ekologik barqarorlik bilan chambarchas bog’liq.