(untitled) (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Mazkur ilmiy maqolada nutqni idrok etish va ishlab chiqish jarayonlarining neyrofiziologik asoslari keng qamrovda tahlil qilinadi. Nutq faoliyati bosh miya po‘stlog‘ining ixtisoslashgan hududlari, subkortikal tuzilmalar va ularning o‘zaro funksional integratsiyasi natijasida amalga oshadi. Xususan, chap yarimsharda joylashgan Broca maydoni va Wernicke maydoni nutqning mos ravishda ekspressiv va impressiv tomonlarini ta’minlaydi. Shuningdek, arcuate fasciculus, motor korteks, eshitish korteksi hamda limbik tizimning nutq jarayonidagi o‘rni yoritiladi. Maqolada klassik lokalizatsion nazariyalar va zamonaviy neyroimaging tadqiqotlari natijalari asosida nutqning tizimli modeli bayon qilinadi. Afaziya turlari, ularning klinik belgilari va neyropsixologik diagnostika masalalari ham ko‘rib chiqiladi.