(untitled) (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Ushbu maqolada Farg‘ona vodiysida oq laylak — Ciconia ciconia asiatica populyatsiyasini monitoring qilishda masofadan zondlash (remote sensing) va dala tadqiqotlarini integratsiyalash metodikasi ishlab chiqildi va sinovdan o‘tkazildi. 2021–2023-yillarda olib borilgan tadqiqotlar natijasida Google Earth sun’iy yo‘ldosh tasvirlari, NDWI (Normalizatsiyalangan Suv Indeksi) tahlili hamda avtomobil transektlari asosida uyalar aniqlanib, dala sharoitida tekshirildi. Natijada jami 897 ta uya qayd etildi, shundan 834 tasi (93%) ko‘payuvchi juftlar tomonidan band etilgan. NDWI asosida aniqlangan potensial yashash muhitlari maydoni 11 511,5 km² ni tashkil etdi va dala ma’lumotlari bilan 82% moslik qayd etildi. Tadqiqot natijalari masofadan zondlash usullari dala kuzatuvlari bilan birlashtirilganda yuqori aniqlik va samaradorlikka erishish mumkinligini ko‘rsatdi. Ishlab chiqilgan metodika oq laylakni respublika miqyosida yagona standart asosida monitoring qilish imkonini beradi.