(untitled) (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Ushbu ishda o‘simlik kelib chiqishli soponinlarning suvli eritmalarda sirt faolligi, mitsella hosil qilish qobiliyati va kolloid-kimyoviy xususiyatlari kompleks eksperimental usullar yordamida tadqiq etildi. Sirt tarangligi Du Nuy halqasi usuli bilan, elektr o‘tkazuvchanlik konduktometriya yordamida, optik zichlik esa UV–Vis spektrofotometriya orqali o‘lchandi. Kritik mitsellalanish konsentratsiyasi (KKM), maksimal adsorbsiya (???? ° ???????????? ), sirt bosimi (π), Gibbs tenglamasi asosida hisoblangan termodinamik parametrlar (∆???? ° ???????????? , ∆???? ° ௔ௗ௦ ), aniqlanib, natijalar nanoo‘lchamli agregatlar hosil bo‘lishi bilan bog‘lab tahlil qilindi. Olingan natijalar soponinlarning kuchli sirt faol modda ekanligini va past konsentratsiyalardayoq barqaror nanomitsellalar hosil qilishini ko‘rsatdi