(untitled) (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Mazkur maqolada nanostrukturali sorbentlar yuzasida tabiiy sirt faol moddalarning (SFM) adsorbsiyalanish jarayonlari eksperimental asosda qiyosiy tadqiq etildi. Turli tuzilishga ega nanokremniy oksidi, uglerodli nanomaterial va metall oksidi asosidagi nanokompozit sorbentlarda o‘simlik manbalaridan olingan biosurfaktantlarning adsorbsiya izotermalari va kinetik parametrlari o‘rganildi. Adsorbsiya muvozanati Langmyur va Freyndlix izotermalari yordamida tahlil qilindi, kinetik xususiyatlar esa psevdo-birinchi va psevdo-ikkinchi tartibli kinetik modellar asosida baholandi. Tajribalar natijasida nanostrukturali sorbentlarning yuqori adsorbsiya sig‘imi, tez muvozanatga erishishi va xemosorbsiya mexanizmining ustunligi aniqlandi. Olingan natijalar ekologik toza va samarali sorbentlar yaratish uchun ilmiy asos bo‘lib xizmat qiladi