(untitled) (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Ushbu maqola oʻzbek va rus folklor anʼanalarida ogʻzaki musobaqa janrlarining kelib chiqishi va shart-sharoitlarini oʻrganadi. Unda oʻlan, lapar va chastushka janrlari bilan ifodalangan marosim sheʼriyatining dialogik va improvizatsiyaviy shakllari tahlil qilinadi. Ogʻzaki madaniyatda ogʻzaki duellarning ijtimoiy-maʼrifiy, kommunikativ va tartibga solish funktsiyalariga alohida eʼtibor qaratilgan. Qiyosiy tahlil asosida ushbu janrlarning umumiy tipologik xususiyatlari, shuningdek, ularning milliy oʻziga xos xususiyatlari aniqlangan. Raqobat printsipi, ommaviy ijro va dialogik tuzilma ogʻzaki musobaqalarning barqaror janrni belgilovchi xususiyatlari ekanligi koʻrsatilgan.