(untitled) (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Mazkur tezisda kompyuter lingvistikasi yo‘nalishida video lavhalarga avtomatik subtitr qo‘yish masalasi tahlil qilinadi. Raqamli media muhitida video kontentning axborot tarqatishdagi yetakchi o‘rni avtomatik subtitr texnologiyalariga bo‘lgan ehtiyojni keskin oshirmoqda. Tadqiqotda nutqni avtomatik tanish (ASR), tabiiy tilni qayta ishlash (NLP) hamda matnni vizual formatga moslashtirish jarayonlari o‘zaro bog‘liq tizim sifatida ko‘rib chiqiladi. Statistik ma’lumotlar asosida video orqali axborot qabul qiluvchi auditoriya tahlil qilinib, avtomatik subtitrlarning ijtimoiy va ta’limiy ahamiyati asoslab beriladi