(untitled) (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Mazkur maqolada XX asr boshlaridagi o‘zbek jadid adabiyotida milliy uyg‘onish g‘oyasining badiiy talqini tahlil qilinadi. Jadid adabiyoti namoyandalari ijodida ma’rifatparvarlik, istiqlol g‘oyasi, milliy o‘zlikni anglash, ijtimoiy islohotlar masalasi badiiy-estetik mezonlar asosida yoritilgan. Tadqiqotda tarixiy-qiyosiy, tipologik, germenevtik hamda matnshunoslik metodlaridan foydalanildi. Xususan, Abdulla Avloniy, Abdurauf Fitrat, Mahmudxo‘ja Behbudiy va Cho‘lpon asarlarida milliy uyg‘onish konsepsiyasining badiiy ifodasi ochib berildi. Maqolada jadid adabiyotining g‘oyaviy-badiiy xususiyatlari, uning milliy tafakkur taraqqiyotidagi o‘rni ilmiy asosda tahlil qilindi