(untitled) (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Mazkur maqolada Afg‘on urushi mavzusining o‘zbek va jahon adabiyotidagi talqini hamda Abdug‘afur Iskandarning “Afg‘on to‘la fig‘onim” xotira-essesi badiiy tahlil qilinadi. Asarda urushning inson ruhiyatiga ta’siri, ona obrazi, xat motivi, qo‘rquv fenomeni va ichki iztirob masalalari yoritiladi. Muallif urushni shon-sharaf emas, balki insoniy fojia sifatida talqin etadi. Tadqiqotda asarning g‘oyaviy-badiiy xususiyatlari ochib berilib, uning tinchlikni ulug‘lash va insoniylikni asrash g‘oyasini targ‘ib etishi asoslab beriladi.