(untitled) (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Ilmiy nutqning leksik tashkil etilishi uzoq vaqtdan beri oʻzbek va ingliz akademik anʼanalarida ishlaydigan tilshunoslarning eʼtiborini tortmoqda. Ilmiy yozuv, ixtisoslashgan kommunikativ amaliyot sifatida, oʻzi xizmat qiladigan ilmiy hamjamiyatning epistemologik qadriyatlarini aks ettiruvchi puxta tuzilgan lugʻatga tayanadi: aniqlik, obyektivlik, izchillik va tizimlilik. Turli xil lingvistik va madaniy muhitlarda bu qadriyatlar, xususan, ilmiy nasrni tildan foydalanishning boshqa registrlaridan ajratib turadigan leksik tanlovlarda namoyon boʻladi. Ushbu maqolada ingliz va oʻzbek tillaridagi ilmiy nutqning leksik xususiyatlari, taniqli ingliz tili tilshunoslarining nazariy tushunchalari va oʻzbek lingvistik anʼanalaridagi oʻrnatilgan ilmiy tadqiqotlarga tayanib oʻrganiladi. Maqolada ikkala anʼanani ham dialogda koʻrib chiqish orqali ilmiy lugʻatni tavsiflovchi universal tendentsiyalar va oʻzbek va ingliz ilmiy yozuvlarini farqlovchi tilga xos xususiyatlarni yoritishga intiladi.