(untitled) (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Xotira chet tilini o‘rganish jarayonida muhim o‘rin tutadi, ayniqsa ingliz tilini o‘qitishda, chunki o‘quvchilar katta hajmdagi lingvistik ma’lumotlarni o‘zlashtirish, saqlash, mustahkamlash va qayta esga tushirishga majbur bo‘ladilar. Ushbu maqolada xotiraning nazariy asoslari kognitiv psixologiya va amaliy lingvistika nuqtayi nazaridan tahlil qilinadi hamda ularning ingliz tilini o‘qitish jarayonidagi ahamiyati yoritiladi. Tadqiqotda qisqa muddatli xotira, uzoq muddatli xotira va ishchi xotira kabi asosiy xotira modellari ko‘rib chiqilib, ularning lug‘at boyligini o‘zlashtirish, grammatikani o‘rganish va og‘zaki nutq ravonligiga ta’siri tahlil etiladi. Shuningdek, kodlash, saqlash va qayta tiklash kabi xotira bilan bog‘liq jarayonlarga alohida e’tibor qaratiladi, chunki ular til o‘rganish natijalariga sezilarli ta’sir ko‘rsatadi. Maqolada xotira nazariyalarining dars jarayonidagi pedagogik ahamiyati ham yoritilib, o‘quvchilarning kognitiv faolligini oshirish va til materialini uzoq muddatli xotirada saqlashga xizmat qiluvchi xotiraga asoslangan o‘qitish strategiyalari taqdim etiladi.