(untitled) (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Bolalarda nutqning shakllanishi va rivojlanishiga ta’sir etuvchi asosiy tibbiy-biologik omillar ko‘rib chiqiladi. Irsiy omillarning roli, ona qornidagi rivojlanish holati, ona salomatligi, erta yoshdagi somatik va nevrologik kasalliklar tahlil qilinadi. Nutqni to‘laqonli egallashda markaziy nerv sistemasi, eshitish va artikulyatsiya apparatlarining fiziologik yetukligi muhim ahamiyatga ega ekanligi ta’kidlanadi. Nutq rivojlanishi buzilishining oldini olish masalalariga ham e’tibor qaratildi