(untitled) (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
So’nggi o’n yilliklarda ta’lim sohasidagi baholash an’anaviy o’qituvchiga yo’naltirilgan testlardan faol ishtirok etish, avtonomiya va mazmunli o’rganish natijalariga urg’u beradigan ko’proq o’quvchiga yo’naltirilgan yondashuvlarga sezilarli darajada o’tdi. Zamonaviy o’quvchiga yo’naltirilgan baholash usullari nafaqat o’quvchilarning yakuniy mahsulotlarini, balki ularning o’quv jarayonlari, kompetentsiyalari va real dunyodagi natijalarini ham aniqlashga qaratilgan. Ushbu maqolada loyihaga asoslangan baholash, natijalarga asoslangan baholash, portfelga asoslangan baholash va o’zini va tengdoshlarini baholash kabi asosiy o’quvchiga yo’naltirilgan baholash yondashuvlarining tanqidiy sharhi keltirilgan. Yaqinda o’tkazilgan nazariy va empirik tadqiqotlarga tayanib, maqolada ushbu usullarning ta’lim kontekstlarida tamoyillari, pedagogik qiymati va amaliy qo’llanilishi ko’rib chiqiladi. Ularning yuqori darajadagi fikrlash ko’nikmalarini, o’quvchining avtonomiyasini, refleksiv amaliyotini va kompetentsiyalarni haqiqiy baholashni rivojlantirishdagi roliga alohida e’tibor qaratilgan. Hozirgi nuqtai nazarlarni umumlashtirish orqali ushbu tadqiqot o’quvchiga yo’naltirilgan baholashni zamonaviy ta’limda an’anaviy test amaliyotlariga barqaror va samarali alternativa sifatida chuqurroq tushunishga hissa qo’shadi.