(untitled) (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Organik birikmalarning fazoviy tuzilishi (3D molekulyar tuzilma) organik kimyoni o‘qitishda muhim vosita hisoblanadi. Ushbu tadqiqotda uglevodorodlarning 16 ta 3D molekulyar tuzilmasi hamda kimyoviy reaksiyalar simulyatsiyalari ishlab chiqildi va ular asosida alkenlar mavzusini o‘qitish uchun dars ishlanmalari O‘qituvchilarga ushbu dars ishlanmalaridan foydalanish bo‘yicha ko‘rsatmalar berildi hamda o‘quvchilarning kimyo bo‘yicha kompetensiyalarini baholash uchun testlar ishlab chiqildi. Tadqiqotning asosiy maqsadi 3D molekulyar tuzilma simulyatsiyalaridan foydalanishning o‘quvchilarda kimyo kompetensiyasini rivojlantirishga ta’sirini aniqlashdan iborat. Tadqiqot metodologiyasi 30 nafar o‘quvchi ishtirokida olib borildi va ular tajriba guruhi hamda nazorat guruhiga bo‘lindi. Tadqiqot natijalari 3D molekulyar tuzilma simulyatsiyasining samaradorligini ko‘rsatdi, jumladan: o‘quvchilarning kimyo kompetensiyasi oshdi, fazoviy kimyo tushunchalarini yuqori darajadagi bilimlarga ko‘chirish va qo‘llash rivojlandi hamda kimyoviy reaksiyalarning mohiyati va mexanizmlarini rejalashtirish imkoniyatlari kengaydi. Natijada, kimyo o‘qituvchilari atom radiusi, bog‘ uzunligi va bog‘ burchagi kabi mavzularni o‘qitishda 3D molekulyar tuzilma simulyatsiyalaridan samarali foydalanishlari mumkin.