(untitled) (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Ushbu maqolada PIRLS topshiriqlari asosida o‘quvchilarda tanqidiy fikrlashni oshirish, uning mohiyati, ilmiy-nazariy tavsifi, funksiyalari va ijtimoiy tamoyillari, tanqidiy fikrlashni rivojlantirishda qo‘llaniladigan metodlar, ta’lim-tarbiya jarayonida tanqidiy fikrlashni rivojlantirishning asosiy yo‘nalishlari va tegishli adabiyotlarda unga berilgan tavsiflar, tahlil qilinadi. Unda zamonaviy diagnostik metodikalar, uzluksiz ta’lim tizimining asosiy pog‘onasi bo‘lmish boshlang‘ich sinflarida tahsil olayotgan bolalarning tanqidiy fikrlashini tashxislash uchun amal qilinishi lozim bo‘lgan ta’lim-tarbiya mexanizmlari to‘g‘risida pedagog-psixolog, axloqshunos, siyosatshunos olimlarning ilmiy qarashlari bayon etilgan