(untitled) (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Mazkur tezisda kichik maktab yoshidagi o‘quvchilarga harakat semali leksemalarni o‘rgatishning samarali metodlari psixolingvistika, lingvodidaktika va boshlang‘ich ta’lim metodikasi nuqtai nazaridan yoritiladi. Tadqiqotda fe’l semantikasini shakllantirish jarayonida kinestetik, vizual semantik, kommunikativ va taqqoslash metodlarining o‘quvchilarning nutqiy faoliyatiga ta’siri asoslab beriladi. Harakatga asoslangan o‘qitish modeli boshlang‘ich sinf o‘quvchilarida so‘z boyligi, gap tuzish malakasi va matnni tushunish ko‘rsatkichlarini sezilarli oshirishi aniqlangan.