(untitled) (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Mazkur sharh maqolada inklyuziv fizika ta’limi sharoitida o‘quvchilarning kognitiv kompetensiyalarini rivojlantirish masalasi nazariy va amaliy jihatdan tahlil qilinadi. Inklyuziv ta’limning pedagogik-psixologik asoslari, kognitiv kompetensiyaning tarkibiy komponentlari hamda fizika fanining o‘ziga xos didaktik xususiyatlari ilmiy manbalar asosida umumlashtiriladi. Shuningdek, differensial va adaptiv ta’lim, STEAM integratsiyasi, axborot-kommunikatsiya texnologiyalari hamda metakognitiv strategiyalar asosida olib borilgan zamonaviy tadqiqotlar natijalari tahlil qilinib, inklyuziv muhitda fizik bilimlarni o‘zlashtirish jarayonini optimallashtirish, o‘quvchilarning mantiqiy va tanqidiy fikrlashini rivojlantirish hamda individual ta’lim trayektoriyasini shakllantirish bo‘yicha ilmiy xulosalar va tavsiyalar ishlab chiqiladi