(untitled) (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Ijtimoiy-madaniy kompetensiya zamonaviy ta’limning, ayniqsa chet tillarini o’qitish va global integratsiyalashgan o’quv muhitining muhim maqsadi sifatida paydo bo’ldi. Ushbu tadqiqotda ijtimoiy-madaniy kompetensiya tushunchasi va uni yuqori sinf o’quvchilari orasida rivojlantirishning eng samarali usullari o’rganiladi. Tadqiqotda loyihaga asoslangan o’qitish, WebQuest texnologiyalari, hamkorlikdagi o’qitish va refleksiv faoliyat kabi o’qitish taktikalarini baholash uchun eksperimental metodologiya qo’llaniladi. Natijalar shuni ko’rsatadiki, internet-o’quv resurslaridan muntazam foydalanish o’quvchilarning madaniy xabardorligini, muloqot qobiliyatlarini, bag’rikengligini va tanqidiy fikrlash qobiliyatlarini sezilarli darajada oshiradi. Tadqiqotda yuqori sinf o’quvchilarida ijtimoiy-madaniy kompetensiyani shakllantirish uchun uch bosqichli - motivatsion, kognitiv va faol-refleksiv model taklif etiladi.