(untitled) (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Raqamlashtirish jarayoni jadallashib borayotgan hozirgi davrda televideniye maktabgacha yoshdagi bolalar uchun eng ta’sirchan axborot va ko‘ngilochar vositalardan biri bo‘lib qolmoqda. Mazkur tadqiqot maktabgacha yoshdagi bolalar nutqini rivojlantirishda teleko‘rsatuvlarning pedagogik ahamiyatini o‘rganishga qaratilgan. Tadqiqotning asosiy maqsadi yoshga mos va ta’limiy mazmundagi teleko‘rsatuvlarning bolalarning lug‘at boyligi, talaffuzi, bog‘lanishli nutqi hamda kommunikativ kompetensiyasiga ta’sirini tahlil qilishdan iborat. Tadqiqot jarayonida pedagogik kuzatuv, qiyosiy tahlil hamda tarbiyachilar va ota-onalar bilan suhbat metodlaridan foydalanildi. Natijalar shuni ko‘rsatdiki, mazmunan boy, aniq talaffuzga ega va interaktiv elementlarni o‘z ichiga olgan ta’limiy teleko‘rsatuvlar bolalar nutqining rivojlanishiga ijobiy ta’sir ko‘rsatadi. Bunday dasturlar yangi so‘zlarni o‘zlashtirishga yordam beradi, to‘g‘ri talaffuzni shakllantiradi va bolalarni o‘z fikrini erkin ifoda etishga undaydi. Shuningdek, syujetli va qahramonlarga asoslangan ko‘rsatuvlar bolalarning tasavvur doirasini kengaytiradi hamda muloqot faolligini oshiradi. Shu bilan birga, nazoratsiz tomosha qilish va yosh xususiyatlariga mos bo‘lmagan kontent nutq faolligining pasayishiga hamda ijtimoiy muloqotning cheklanishiga olib kelishi mumkin. Xulosa qilib aytganda, teleko‘rsatuvlar me’yoriy ravishda va maqsadli tanlab qo‘llanilgandagina maktabgacha ta’lim jarayonida samarali pedagogik vosita bo‘la oladi.