(untitled) (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Ushbu maqola tadqiqot va tadqiqot kompetensiyasi tushunchalarini ko‘rib chiqadi, ularning ta’riflari, asosiy xususiyatlari va kasbiy ahamiyatini aniqlashtiradi. Zamonaviy ilmiy adabiyotlar tahliliga asoslanib, maqolada tadqiqot ishonchli bilimlarni yaratish va muammolarni hal etishga qaratilgan tizimli, izchil va maqsadga yo‘naltirilgan jarayon sifatida talqin etiladi. Shuningdek, tadqiqot kompetensiyasi samarali tadqiqot faoliyati uchun zarur bo‘lgan bilimlar, kognitiv qobiliyatlar, amaliy ko‘nikmalar, motivatsiya va shaxsiy sifatlarni o‘zida mujassam etgan ko‘p o‘lchovli tuzilma sifatida yoritiladi. Tadqiqotlar orasida tadqiqot kompetensiyasining integrativ tabiati borasida kuchli umumiylik mavjudligi aniqlangan bo‘lsa-da, uning tarkibiy tuzilmasi va komponentlari tasnifida ayrim farqlar kuzatiladi. Bundan tashqari, maqolada tadqiqot kompetensiyasini rivojlantirishning ta’limiy va kasbiy afzalliklari, jumladan, tanqidiy fikrlash, muloqot ko‘nikmalari, motivatsiya, akademik muvaffaqiyat va kasbiy tayyorgarlikni oshirishdagi roli yoritiladi. Ayniqsa, magistratura va doktorantura bosqichida uning dalillarga asoslangan amaliyot va innovatsiyalar uchun asos bo‘lishi alohida ta’kidlanadi. Natijalar tadqiqot kompetensiyasini shakllantirish sifatli ta’lim, kasbiy mukammallik va barqaror bilimga asoslangan rivojlanish uchun muhim ekanligini tasdiqlaydi.