(untitled) (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Ushbu maqolada O’zbekistonning Toshkent shahridagi 1-maktab o’rta maktab o’quvchilarida kognitiv va affektiv empatiya hamda hissiy intellekt (EI) o’rtasidagi bog’liqlikni o’rganish keltirilgan. D. Golemanning so’rovnomasi va V. V. Boyko metodologiyasidan foydalangan holda 30 nafar o’quvchi (16 o’g’il va 14 qiz, 15-17 yosh) namunasi asosida respondentlarning aksariyati o’rtacha darajadagi empatiya va EI ni namoyish etganligi aniqlandi. Korrelyatsiya tahlili (Spearmanning rho) sezilarli ijobiy munosabatlarni aniqladi: kognitiv empatiya o’zini anglash (ρ = 0.54; p < 0.01) va ijtimoiy xabardorlik (ρ = 0.61; p < 0.01) bilan bog’liq, affektiv empatiya esa o’zini o’zi boshqarish (ρ = 0.46; p < 0.01) va ijtimoiy ko’nikmalar (ρ = 0.52; p < 0.01) bilan bog’liq. Tadqiqotning yangiligi O’zbekiston kontekstida bo’lib, u yerda YUNESKOning ijtimoiy va hissiy o’rganish (SEL) dasturlari ta’limda EI rolini va gender farqlarini tahlil qilishda ta’kidlaydi: qizlar affektiv empatiyaning yuqori ko’rsatkichlarini ko’rsatadilar, bu esa A. N. Pevnevaning kasbiy rivojlanishda empatiyaning roli haqidagi ishi bilan mos keladi. Natijalardan ayollarning psixologiya va ta’lim sohasidagi rivojlanishiga ko’maklashuvchi hissiy kompetensiya dasturlarini ishlab chiqishda foydalanish mumkin.